Wastips

Werk je met verf, dan kan er altijd iets gebeuren. Bijvoorbeeld een verrassend mooi werkstuk waarmee je jezelf verbaast.
Of een vlek op je kleding. Eigenlijk is dan altijd het antwoord: water.

Acrylverf op kleding – Wat ikzelf doe is altijd de verse verf er zoveel mogelijk afschrapen, bijvoorbeeld met een spatel. Daarna gebruik ik water (nat doekje of nat velletje keukenpapier) om van de rest al zoveel mogelijk weg te halen. De vlek vervolgens een dag of nacht laten weken in water. Spoel even uit, wrijf de vlek (als je hem nog ziet) even tegen een ander deel van het kledingstuk zodat alles wat losser zit. Smeer eventueel wat vloeibaar wasmiddel op de vlek en was het kledingstuk gewoon met de andere was mee. Zo gaat vrijwel iedere vlek uit mijn kleren.

Ecoline op kleding – Dit is een lastiger vlek. Neem een emmer, giet die vol met (magere of halfvolle) melk (zoveel dat de vlek of het hele kledingstuk ‘onderwater’ zit). Laat dit 12-24 uur weken. Rommel er af en toe mee, zodat er weer andere melk bij de vlek zijn werk kan doen. Spoel goed uit en herhaal dit één of meer keren met een nieuwe emmer melk tot de vlek bijna niet meer te zien is. Daarna het kledingstuk gewoon met de was mee wassen. Eventueel extra vloeibaar wasmiddel op de vlek smeren of ossengal of jouw eigen favoriete vlekkenmiddeltje.

Of maak er jouw schilderkleding van, de vlekken vertellen dan jouw verhaal als schilder.