Papierkunst

In CODA in Apeldoorn was enkele jaren geleden een voor mij, vanwege de materiaalbeperking, interessante tentoonstelling: alleen werken van papier. Ik was een beetje bang voor veel vouw en knipkunst, maar dat viel erg mee. Overduidelijk had ik onderschat wat de mogelijkheden zijn.

Het werk dat mij het meeste raakte was van Peter Callesen. Hij riep een verlangen bij me wakker: werken met materialen voorbij kwast en verf (ik kan dat soms zo vreselijk zat zijn). Maar hij liet me ook weer zien dat ‘less is more’. Het werkstuk is van wit papier en 3,50 x 4,50 meter en 1,70 hoog. Heel eenvoudig zijn er allerlei figuren uitgeknipt. Mensfiguren in allerlei houdingen. En van de uitgeknipte figuren is in het midden een nieuwe mensfiguur in aanbouw aan het ontstaan. In mij borrelden zinnen omhoog als: ‘samen is meer dan de som der delen’, ‘samen kom je verder’, ‘allemaal van hetzelfde materiaal’, ‘de toren van Babel’, ‘de nieuwe mens’ enzovoort. Luchtig, puur, kwetsbaar, een beeld om te inspireren. Thuis ontdekte ik dat hij het ‘Transparant God’ heeft genoemd en dat raakte weer aan mijn idee over hoe de wereld in elkaar zit. Ik zie ons allemaal als vonkjes van God of het grote geheel of hoe je het ook noemt. En als we tot eenheid komen toont dat wat we in wezen zijn en kunnen zijn, zoveel meer dan die losse tweedimensionale figuurtjes.

(Was te zien tot 27 oktober 2013, <a title="CODA Apeldoorn" href="http://www.coda-apeldoorn la belgique et le viagra.nl/” target=”_blank”>CODA Apeldoorn.)Peter Callesen1

 

 

 

Nog geen reacties op “Papierkunst”

Laat een reactie achter

Beantwoord deze opgave om uw opmerking te kunnen plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.